De ziekte van Parkinson is van invloed op de hersenen van de patiënt. Hierdoor ontstaat het beven van handen, evenwichtsproblemen en andere gerelateerde kwalen. Echter geven ook de medicijnen tegen de ziekte van Parkinson bijwerkingen. Daarom is het belangrijk om te weten dat er ontwikkelingen zijn in Parkinson medicijnen.
De ziekte van Parkinson, afgekort Parkinson, is een chronische ziekte die een degeneratief ziekteverloop heeft. Voor de ziekte van Parkinson bestaat geen geneesmiddel. Wel bestaan er medicijnen die de symptomen verlichten. Na de diagnose met de ziekte van Parkinson is het belangrijk dat zowel de patiënt als zijn of haar omgeving ermee leren leven. Doordat er door de ziekte lichamelijke en geestelijke functies verloren gaan, is het goed om de tijd van relatieve gezondheid goed te besteden. In dit artikel lees je meer over de ziekte van Parkinson behandelingen, symptomen en de medicijnen tegen Parkinson.
Wat is Parkinson? Wat zijn de belangrijkste symptomen?
De ziekte Parkinson ontstaat vaak pas op latere leeftijd. Het komt zelden voor dat deze ziekte iemand voor zijn veertigste levensjaar al treft. In een vroege fase van de ziekte zijn niet altijd behandelingen nodig, omdat het dan nog om milde symptomen gaat. In een later stadium worden de klachten heviger, maar de exacte symptomen verschillen per persoon. Veel voorkomende symptomen zijn bevende handen, moeite met lopen en bewegen, stijve spieren en spierkrampen, evenwichtsproblemen en slikproblemen. Maar je kunt ook denken aan overmatig zweten, constipatie en incontinentie. De medicijnen die een Parkinson patiënt krijgt, hebben ook invloed op hoe iemand zich geestelijk en lichamelijk voelt. De ziekte van Parkinson leidt in veel gevallen tot invalide raken, ernstige dementie en waanbeelden.
Behandeling ziekte van Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson is genezing niet mogelijk. Behandelingen zijn gericht op het vertragen van de ziekte, het langer zelfstandig wonen en functioneren mogelijk maken en symptoombestrijding. Medicijnen voor Parkinson vullen het dopaminetekort in de hersenen aan, dat wordt veroorzaakt door de ziekte. Er zijn nog steeds ontwikkelingen in nieuwe medicijnen en nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson. Goed om te weten, is dat niet alle Parkinson medicijnen in alle landen verkrijgbaar zijn. Maar het kan zijn dat de medicijnen die jij nodig hebt wel in het buitenland beschikbaar zijn.
Internationale toegang tot Parkinson medicatie
Via Everyone.org kun je op de hoogte blijven van nieuwe medicijnen voor de ziekte van Parkinson en andere ziektes. Deze organisatie maakt het mogelijk om op een veilige en legale manier medicijnen te verkrijgen die nog niet in alle landen beschikbaar zijn. Hiermee kunnen patiënten met de ziekte van Parkinson worden geholpen, maar ook patiënten met kanker, reuma of een andere (chronische) ziekte. Nieuwe medicijnen kunnen als voordeel hebben dat ze:
- beter aanslaan;
- minder bijwerkingen hebben;
- een groter effect hebben.
Ter voorbeeld, twee medicijnen die bij Parkinson gebruikt worden, zijn Akineton en Artane. Deze hebben echter het krijgen van een droge mond, concentratieproblemen en geheugenverlies als bijwerkingen. Omdat het per patiënt kan verschillen welk medicijn beter werkt, is het voor een patiënt belangrijk om zich te verdiepen in de mogelijkheden en in overleg te blijven met de arts.
Levensverwachting met de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is ongeneeslijk en onomkeerbaar. Schade die is ontstaan, kan niet hersteld worden. Echter heeft deze chronische ziekte nauwelijks een vervroegd sterven tot gevolg. In veel gevallen is dit slechts 2 tot 4 jaar eerder ten opzichte van mensen die de ziekte niet hebben. Wel blijkt uit onderzoek dat wanneer Parkinson op een jonge leeftijd (bijvoorbeeld 55 jaar oud) wordt vastgesteld, een vervroegd sterven vaker aan de orde is dan wanneer je op latere leeftijd (bijvoorbeeld 75 jaar of ouder) Parkinson krijgt. Omdat de levensverwachting met de ziekte van Parkinson dus hoog is, is het voor de patiënt van belang om te leren leven met Parkinson.