Zeker wanneer u wat ouder wordt, is het goed om even na te denken over de beveiliging van uw huis. Seniorenflats zijn helaas een populaire plek voor inbraken. Maar wanneer u goed op de hoogte bent van de gebruikte tactieken en uw huis ook goed beveiligd is, dan is er geen reden tot ongerustheid. Voldoet uw woning bovendien aan de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)? Dan krijgt u vaak ook nog korting op uw inboedelverzekering. Zo verdient u een deel van de kosten weer terug. We geven u even een overzicht van de belangrijkste beveiligings- en inbraakpreventietips.
Basisbeveiliging
Met een huis dat beveiligd is volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen neemt de kans op inbraak flink af. In deze huizen wordt maar liefst 90% minder vaak ingebroken. Ook krijgt u dan vaak korting op uw huis- en inboedelverzekering. Bij de inboedelverzekering bij FBTO is dit bijvoorbeeld zo. Bij sommige woonverzekeringen is het PKVW-keurmerk ook verplicht. Check dit dus altijd even in de voorwaarden. En kijk dan direct ook even of uw elektrische fiets goed verzekerd is. Ook een zeer geliefd item voor dieven.
Wilt u graag een PKVW-certificaat aanvragen? Plaats dan in ieder geval voor PKVW gecertificeerd hang- en sluitwerk bij alle ramen, deuren en lichtkoepels. U kunt daarbij denken aan een cilinderslot met kerntrekbeveiliging, deurbeslag, dievenklauwen en extra raamvergrendeling. Heeft uw huis een schuifpui? Zorgt u er dan zeker voor dat deze goed beveiligd is. Het is een favoriete plek voor inbrekers om naar binnen te dringen.
Lees ook: een veilige woning voor senioren betekent langer zelfstandig wonen
Inbraakpreventie
Veel inbraken vinden plaats door onoplettendheid. Even de groene container wegbrengen of telefoon opnemen terwijl de deur open staat. Ramen die open blijven staan, wanneer er niemand thuis is. Een huis dat duidelijk onbewoond is voor langere tijd. Zorg er dus altijd voor dat alle deuren en ramen dicht zijn wanneer u vertrekt. Ook is het belangrijk om uw huis er bewoond uit te laten zien wanneer u voor langere tijd weggaat. Veel inbraken vinden ten slotte plaats door mensen die zich voordoen als verkopers, bewakers of zelfs politie-agenten. Doe dus nooit zomaar de deur open, ook niet voor de buren bijvoorbeeld.
Draai verder de voordeur bij vertrek altijd extra op slot. Doe deze ’s-nachts ook op de knip of extra vergrendeling. Ook een sticker op het raam met de melding van een alarmsysteem of een nep camera ophangen helpen daarbij. En uiteraard bergt u uw dure telefoon en laptop altijd even op na gebruik, zodat deze niet in het zicht ligt.
Nieuwe trends
En naast de basisbeveiliging en inbraakpreventie is er ook een aantal nieuwe gadgets te koop. Zo zijn er ‘Corners’ te koop die u in de hoeken van de ramen plaatst. Wanneer iemand probeert binnen te dringen, ontvangt u een sms op uw telefoon. Of plaats een paar kleine camera’s op belangrijke plekken in uw huis of bij de entree met live beelden op uw telefoon. Ook kunt u een digitale deurspion bij de voordeur plaatsen. Daarmee kunt u zien wie er aanbelt en al dan niet open doen. Ook stuurt deze een melding wanneer iemand de deur probeert open te breken. Als laatste is er de bewakingsrobot. Eenzelfde idee als de stofzuigerrobot. Deze beweegt door het huis en stuurt u een melding wanneer hij iets verdachts opmerkt.
Dit is een samenwerking.