Op vrijwel alle verpakkingen waar voedingsmiddelen in zitten kunnen twee houdbaarheidsdata voorkomen. Een TGT staat voor te gebruiken tot en een THT voor ten minste houdbaar tot. Er zijn ook een aantal producten die geen houdbaarheidsdatum krijgen:
- verse groente, aardappelen en fruit, indien niet geschild of gesneden
- wijn en andere dranken als het alcoholpercentage boven de 10% is
- vers brood en banket dat de dag zelf gegeten wordt
- azijn
- keukenzout
- suiker
- suikerwerk, zoals snoep
- kauwgom
Bij deze producten is het aan de consument om de kwaliteit in de gaten te houden. Als een product er nog goed uitziet en fris ruikt, kan het in het algemeen nog wel een dagje extra mee.
Lees ook: Gerechten uit grootmoeders tijd
De THT-datum
Dit staat dus voor ‘ten minste houdbaar tot’. Deze datum wordt gebruikt voor producten die in het algemeen niet snel zullen bederven. Als de datum is verstreken kan de kwaliteit zoals de smaak, kleur of de geur van het product minder worden. Maar dat wil niet zeggen dat het product niet meer geconsumeerd kan worden. De fabrikant gebruikt deze datum om een garantie af te geven voor een veilig en smaakvol product.
Zowel ongekoelde als gekoelde producten kinnen op de verpakking een THT-datum tonen. Voor gekoelde THT-producten zoals bederfelijke waren als vleeswaren, eieren en gebak is de THT-datum een goede indicatie hoe lang u het product veilig kunt gebruiken. Uiteraard mits gekoeld bewaard. Voor ongekoelde producten gaat de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meel, koffie en frisdranken. In het algemeen kunt u deze zaken ook na de THT-datum nog prima gebruiken zonder risico. Let echter wel op de kwaliteit door te kijken, ruiken en eventueel te proeven.
Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. In dat geval is de verkoper verantwoordelijk bij eventuele problemen en niet de fabrikant.
De TGT-datum
De TGT-datum staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze datum wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die maar gedurende een korte periode mogen worden gebruikt, Hierbij moet u denken aan zaken als vis, vlees, voorgesneden groente, koel-verse maaltijden en verse vruchtensappen. De datum is erg belangrijk omdat het de laatste datum is dat het product kan worden gegeten zonder risico’s voor de gezondheid. In alle gevallen groeien er namelijk bacteriën in deze producten waarvan er enkele ziekteverwekkers zijn die voor onprettige zaken kunnen zorgdragen.
Het is vaak niet mogelijk om te ruiken of proeven of er een gevaarlijke hoeveelheid bacteriën in het product zich heeft ontwikkeld. Producten met een verstreken TGT-datum moet u dus altijd weggooien. Alle producten met een TGT-datum hebben ook een bewaarinstructie. Vrijwel al deze producten moeten ook in de koelkast worden bewaard tot ze gebruikt worden. De temperatuur voor het goed bewaren van deze producten is 4 graden Celsius. Stel de koelkast daar dan ook op in. Producten met een verstreken TGT-datum mogen onder geen enkele omstandigheid worden verkocht. Door het product meteen na aankoop in te vriezen kunt u de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.