Het tekort aan personeel in verpleeghuizen is nijpend. Daar moet verandering in komen, vindt ook de Staatssecretaris van Volksgezondheid. Vanaf 2018 wordt er jaarlijks zo’n slordige 340 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de zorg. Met dit extra geld moeten verpleeghuizen voldoen aan de geldende normen op het gebied van personeel. Het is al vele jaren een probleem dat het aantal handen aan het bed afneemt en het verplegend personeel steeds minder tijd krijgt om aandacht te besteden aan de patiënten.
Beloningen en straffen
Om te zorgen dat het extra geld ook echt op die plaats terecht komt waar het wordt besteed aan extra zorg, zullen verpleeghuizen beoordeeld worden op het financieel beleid. Wanneer instellingen meer lijken uit te geven aan kosten voor management en dure gebouwen en inrichting zal dit voor de toekomst juist een korting op het budget opleveren. Instituten die investeren in verplegend personeel en daardoor meer menselijke zorg kunnen bieden, worden beloond met extra geld.
Meer personeel in verpleeghuizen niet enige oplossing
Volgens de zorgorganisaties moet de overheid echter ook zelf maatregelen nemen om tot verbeteringen in de zorg te komen. Een aantal overbodige regeltjes moet worden geschrapt, zodat een deel van de dure tussenlaag aan management kan worden geschrapt die nu moet toezien op de administratieve afhandeling van vaak zinloze regelgeving. Men dient overigens ook te beseffen dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Daardoor kan het soms moeilijk zijn om vacatures in te vullen. Verpleeghuizen moeten dan ook de mogelijkheid krijgen om te kiezen voor slimme oplossingen. Robots en andere nieuwe technologieën kunnen dan bepaalde handelingen overnemen die niet per se door mensen te hoeven worden uitgevoerd. De minister is het hiermee eens. Er staat zelfs een wedstrijd uit om instellingen te stimuleren werkbesparende technische uitvindingen te doen.
De zorg in verpleeghuizen moet beter
Als verpleeghuizen de norm niet halen om 85% van hun budget aan personeel te besteden, zullen ze in de toekomst minder gelden ter beschikking krijgen. Hierdoor zullen ze automatisch minder nieuwe bewoners krijgen en zullen ook zorgkantoren deze instellingen mijden, totdat ze beterschap tonen. Voor Minister De Jonge is het het belangrijkste dat ouderen echt gaan merken dat de zorg in elk verpleeghuis beter wordt. Het niveau van een eigen huis zal nooit worden gehaald. Maar hopelijk zullen bewoners zich ook thuis gaan voelen in het verpleeghuis van de toekomst.
Heeft u een hard hoofd in de zorg in verpleeghuizen? Lees ook: Kangoeroewoning: deel een duowoning met de kinderen.