Denkt u wel eens na over online shoppen en betrouwbaarheid webwinkels? Wist u dat er inmiddels meer dan 40.000 Nederlandse webshops zijn? In feite kunt u momenteel ieder product ook kopen via een winkel op het internet. Natuurlijk is dat vaak erg handig, omdat u thuis achter de computer kunt bestellen. Het artikel wordt dan snel thuisbezorgd en als het niet bevalt, stuurt u het gewoon terug. Uiteraard krijgt u dan ook uw geld terug. Zo zou het moeten gaan. Er zijn echter ook nepwinkels op het internet, alleen bedoeld om uw geld binnen te halen. Controleer de betrouwbaarheid van webwinkels altijd!
De regelgeving voor webwinkels
Er is wetgeving waaraan webshops zich moeten houden als ze in Nederland zaken willen doen. Omdat er altijd sprake is van koop op afstand heeft de consument 14 dagen bedenktijd. Bevalt het artikel u niet dan mag u dit zonder opgaaf van redenen terugsturen. Dat moet de webwinkel ook altijd aangeven, Let er wel op wat er op de pagina staat vermeld over het moment dat de bedenktijd ingaat.
3 tips om de betrouwbaarheid webwinkels te controleren
1. Let op keurmerken
Vertrouwt u het niet helemaal en twijfelt u aan de betrouwbaarheid van webwinkels? Kijk dan of de webshop een keurmerk heeft. De volgende keurmerken zijn ook door de consumentenbond als betrouwbaar aangemerkt:
- Thuiswinkel Waarborg
- Webshop Keurmerk
- Qshops Keurmerk
Deze webwinkels beloven een goed niveau van service en u kunt indien nodig terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie.
De eigenaren van nepwinkels zijn niet dom en zullen dus soms een keurmerk imiteren. Als u ook maar enige twijfel heeft, ga dan naar de site van het keurmerk toe en zoek de winkel op.
2. Ga op zoek naar reviews
Heeft u twijfels over een bepaalde webwinkel, ga dan op het internet op zoek naar ervaringen van anderen. Als een webwinkel nep is, valt dat meestal erg snel op omdat er altijd eerdere gedupeerden zijn. Over iedere webwinkel zijn er wel klachten. Ontbreekt er iedere vorm van informatie over de winkel dan is dat ook reden om achterdochtig te worden.
3. Betaal zo veilig mogelijk
Betalen is natuurlijk een kritisch punt. De meeste webwinkels geven u verschillende mogelijkheden. Met het bekende iDeal gaat u naar de beveiligde omgeving van uw bank. Controleer wel altijd goed of deze site de juiste is. Een probleem bij deze methode is dat u vooraf moet betalen. Vertrouwt u de winkel niet helemaal, kies nooit voor vooraf betalen.
Met PayPal krijgt u een aankoopbescherming als u het artikel niet ontvangt. De procedure kan ingewikkeld zijn. Als u de eerste keer bestelt en de webwinkel kent de mogelijkheid van achteraf betalen, dan is dat de beste optie.
Moeite met online bankzaken? Lees dan ook: Internetbankieren voor ouderen.
Let op met buitenlandse webwinkels
Natuurlijk kunt u via het internet ook bij buitenlandse webwinkels terecht. Dan is het goed om er rekening mee te houden dat deze koop soms tot invoerrechten leidt. Bijna alle artikelen die u buiten de Eurozone koopt, moeten ingevoerd worden. Daardoor kan een aankoop ineens een stuk duurder worden. Kies hiervoor alleen als het u duidelijk is hoe het zit met de invoerrechten. Een Nederlandse webwinkel kunt u herkennen aan het adres, de keurmerken en bijvoorbeeld de betalingsopties
Kopen op het internet kan aantrekkelijk zijn mits u zich voorzichtig opstelt en geen onnodige risico’s neemt.