Wat zijn steunkousen en waar zijn steunkousen goed voor? Steunkousen is eigenlijk een verkorte benaming voor therapeutische elastische kousen. Ze worden gebruikt bij vochtophoping in de benen (in ernstige gevallen noemt men dat oedeem benen) en steunkousen werken ook bij spataderen. Preventief worden steunkousen ook gedragen door mensen met staande beroepen. De werking van steunkousen berust op het elastisch vermogen. Vocht, maar ook bloed komt onder druk te staan en wordt daardoor afgevoerd middels de bloedbaan.
Dit zijn de 10 beste steunkousen van 2024
In de top 4 beste steunkousen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Maat: 41-46
Afmeting: 33 x 10 x 0,2 cm | Maat: 330
Afmeting: 23 x 8 x 11 cm | Maat: 230
Afmeting: 23 x 8 x 11 cm | Maat: 230
33 x 10 x 0,2 cm | Maat: 330
35 x 6 x 2 cm | Maat: 350
20,3 x 20,2 x 0 cm | Maat: 203
17 x 8 x 2 cm | Maat: 170
39 x 12 x 0,2 cm | Maat: 390
10 x 10 x 2,9 cm | Maat: 100
4 keer de beste steunkousen van 2024 uitgelicht
Duopack
De compressie kousen in Duopack zijn merkloos en worden geleverd in twee paar, u ontvangt dus 4 sokken in een pakje. De kleuren zijn unisex en de steunkousen zijn derhalve bedoeld voor mannen en vrouwen. De kousen geven een lichte druk op uw voeten en enkels en zorgen ervoor dat vocht en bloed sneller wordt afgevoerd. Hierdoor worden vervelende pijntjes, vochtophopingen en spataderen verminderd of voorkomen. Door de betere bloedcirculatie kunnen afvalstoffen ook sneller worden afgevoerd en dat verbetert de prestaties van de spieren. Deze steunkousen worden om die reden ook vaak door sporters gedragen. De steunsokken kunnen ook gebruikt worden bij zweetvoeten.
Gebruikers zijn enthousiast over de goede pasvorm en het draagcomfort. Omdat ze goed zitten, merkt men dat nauwelijks in het dagelijks gebruik. Daarbij is de prijs/kwaliteitverhouding erg goed. Kortom een uitstekende steunkous die doet waarvoor die is bedoeld.
Bestel het Duopack Steunkousen bij deze vertrouwde webshop(s):
Kangka Compressie Sokken
Kangka is een merk dat zich in eerste instantie op sporters richt omdat door de ondersteunende werking betere prestaties kunnen worden gerealiseerd. Maar gebruikers zijn ook zeer tevreden over de werking indien er sprake is van klachten zoals vochtophoping, spataderen en vergelijkbare klachten. De sokken worden geleverd in de maten 35 tot en met 46 en worden gemaakt van nylon en elastaan, wat zorgt voor een comfortabel gebruik door optimale rekbaarheid.
De sokken zijn beschikbaar in zwart, wit en roze en bedoeld als steunsokken voor mannen en vrouwen. Steunkousen van Kangka zijn niet bedoeld om in bed te dragen en de sok dient altijd strak om de voet en het been te zitten voor een goede werking.
O’goods compressiekousen
O’goods compressiekousen worden niet voor niets ook wel vliegtuigsokken genoemd. Ervaren reizigers gebruiken ze bij een erg lange zit in het vliegtuig. Ook sporters kiezen ervoor om betere prestaties te realiseren. De steunkousen zijn gemaakt van nylon en zorgen voor een lichte druk op voet en enkel. Hierdoor kunnen afvalstoffen, bloed en vocht eerder worden afgevoerd. Ze worden uiteraard dan ook gebruikt bij klachten zoals vochtophoping, spataderen of pijnklachten. Steunkousen kunnen zonder recept worden aangeschaft, maar worden vaak door uw huisarts aangeraden. Het is dan ook verstandig om overleg te plegen met uw arts voordat u ze gaat gebruiken.
Steunkousen zoals die van O’goods hebben de beste werking als u ze in de ochtend zo snel mogelijk aandoet en pas bij het slapengaan weer uittrekt. Maar ze zijn ook bedoeld om gedragen te worden tijdens actieve sporten zoals hardlopen, skiën en lange wandelingen. Bovendien zitten er 4 paar in deze verpakking zodat u er zeker reserve hebt.
Premium Compressiekousen
In het algemeen is een tek (therapeutisch elastisch kous) in de eerste plaats bedoeld om klachten te verminderen zoals vochtophoping, spataderen en pijnklachten. De werking berust daarbij op de druk die op de voet en het been wordt uitgeoefend. Hierdoor kunnen bloed, vocht maar ook afvalstoffen sneller worden afgevoerd en verbeteren de prestaties van de benen. Deze werking is ook niet onopgemerkt gebleven in de sportwereld.
De Premium compressiekousen zijn mede ontwikkeld voor sporters en worden ook aangeraden bij lange vliegtuigreizen. De kousen zijn vederlicht, ademend en dun. Ze passen om die reden ook goed in strakke sportschoenen en zijn voorzien van een antislip strook. Deze kousen worden ook aangeraden als u gaat wandelen omdat hetgeen ze voor sporters doen uiteraard ook bij mindere zware sport een extraatje biedt. Gebruikers merken op dat de kousen een uitstekende pasvorm hebben en door het lage gewicht erg comfortabel aanvoelen. De prijs van premium compressiekousen is hoger dan van standaard steunkousen.
Welke soorten steunkousen zijn er?
Er zijn diverse types steunkousen, van een steunpanty tot steunkousen die tot aan de hiel komen. Ook zijn er steunkousen met open tenen of zonder voet. Meestal worden steunkousen voorgeschreven door een arts, maar u kunt ze zonder recept kopen. Bij diverse winkels kunt u die aanschaffen. Zoekt u naar steunkousen van de Hema voor dames en heren, dan betreft dit vaak kniekousen met wat extra druk. Als u moeite heeft met het aantrekken van een steunkous zijn daarvoor aantrekhulpmiddelen voor steunkousen. De Steve aantrekhulp is hiervan een voorbeeld.
Steunkousen met rits
In het algemeen worden steunkousen overdag gedragen en pas weer uitgedaan bij het naar bed gaan. Maar in staande beroepen of wanneer u lang achtereen moet zitten zoals bijvoorbeeld in een vliegtuig kunnen steunkousen met rits een uitkomst zijn. Deze zijn namelijk bijzonder eenvoudig uit te doen. Dat is zeker prettig als u op dat moment last heeft van gezwollen of pijnlijke benen.
De werking van de kousen is volkomen vergelijkbaar met andere steunkousen en ze zitten ook beslist comfortabel. Deze kousen worden ook vaak aangeboden met open tenen zodat u ook open schoenen kan dragen zonder dat het opvalt dat u steunkousen draag. Deze steunkousen worden gemaakt met 75% polyamide en ze zijn er in diverse kleuren voor mannen en vrouwen. Ook steunkousen met rits zijn medische hulpmiddelen.
Van drukverband tot leuke steunkousen
Misschien dacht u dat de steunkous een moderne vinding is die mede verband houdt met de voordelen die sporters ondervinden bij het gebruik van deze hulpmiddelen. Maar in realiteit is het principe al duizenden jaren bekend. Al wist men in het verre verleden nog weinig over de werking van het menselijk lichaam, toch was al ontdekt dat het gebruik van drukverbanden om de benen therapeutische werking had bij bepaalde klachten. De oude Grieken beschreven dit verschijnsel al en zelf de grondlegger van de moderne geneeskunde Hippocrates beschreef het gebruik van drukverbanden om trombose te bestrijden. De kennis werd in de middeleeuwen herontdekt en vastgelegd in medische vakboeken.
Pas in de 19e eeuw werd het verband gelegd tussen het drukverband en de betere doorstroming van bloed. Echter werd daarnaast nog strikte bedrust voorgeschreven en moesten de drukverbanden regelmatig worden verwijderd en vervangen. Pas met de komst van elastische stoffen van betere kwaliteit was het in de 20e eeuw mogelijk om steunkousen te maken die dagelijks gebruikt kunnen worden zonder de bewegingsvrijheid van de gebruiker te beperken. Nog steeds wordt er veel studie gedaan naar de werking en wordt gezocht naar opties die voor de gebruiker meer comfortabel zijn. Door de vergrijzing van de bevolking in de westerse wereld neemt het gebruik van steunkousen nog steeds toe. Vandaag de dag zijn er allerlei soorten steunkousen verkrijgbaar.
Worden steunkousen vergoed?
Steunkousen behoren tot de medische hulpmiddelen en kunnen daardoor worden vergoed uit de basisverzekering. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden. Therapeutische elastische kousen komen alleen in aanmerking voor vergoeding als u deze op medisch voorschrift draagt. Voor drukklasse 1 (mild) wordt geen vergoeding verstrekt, dit zijn de steunkousen die u in het algemeen bij webshops en ‘algemene’ winkels, zoals de Hema kunt kopen en ook hierboven zijn beschreven. De Hema steunkousen worden dus niet vergoed, omdat die in principe onder de noemer kniekousen vallen. Als uw steunkousen voor restitutie in aanmerking komen, betekent dat dat er twee paar kunnen worden vergoed. De periode verschilt (een beetje) per zorgverzekeraar maar meestal krijgt u twee paar vergoed in een tijdbestek van 12 tot 14 maanden.
Een aantrekhulp voor steunkousen komt in sommige gevallen ook in aanmerking voor vergoeding. Daarbij is de medische indicatie bepalend. Informeer bij uw zorgverzekering over de mogelijkheden. Verkopers van deze artikelen kunnen u in het algemeen ook verder van dienst zijn bij het uitzoeken in hoeverre u voor een vergoeding in aanmerking kan komen.
Drukklasse bij steunkousen
Er zijn verschillende compressiemogelijkheden bij steunkousen, die ook drukklasse worden genoemd. Meestal wordt dit in 5 klassen uitgedrukt die lopen van mild tot sterk. In webshops wordt meestal de drukklasse 1 of A verkocht en dat is de meest milde vorm. Deze worden vooral gebruikt ter preventie, maar ook bij sport en lang zitten in een vliegtuig. Het verschil tussen reiskousen en steunkousen is vaak dat steunkousen voor extra compressie zorgen. De hogere klassen zijn bedoeld voor problemen met vochtophoping en spataderen. In het algemeen zal de huisarts u aangeven welke klasse dan voor u het meest geschikt is. Deze worden meestal in gespecialiseerde winkels verkocht. Dit betreft meestal bekende merken, zoals Emje steunkousen, Mathot steunkousen of Mediven steunkousen.
Aantrekhulp
Als u om medische redenen een elastische kous moet dragen, krijgt u in het algemeen van een therapeut een toelichting hoe u deze moet aan- en uittrekken. Dat kan om een aantal redenen voor u een probleem zijn, omdat u wellicht te weinig kracht in uw handen heeft of niet goed meer kan bukken. Er zijn dan verschillende hulpmiddelen beschikbaar om ervoor te zorgen dat u toch zelf in staat bent om de steunsokken aan- en uit te trekken. Hierbij kunt u denken aan een hulpstuk, waarmee u de arm verlengt zodat u niet hoeft te bukken om de steunkous uit te trekken. Er zijn ook hulpmiddelen waardoor de weerstand van de steunkous op het been wordt verminderd waardoor u minder kracht hoeft te gebruiken. Handschoenen kunnen ook nuttig zijn om de grip te verbeteren. Therapeuten zoals bij Livit kunnen u hierbij adviseren. Deze hulpmiddelen worden ook wel aantrekhulp bij steunkousen of aantrekhulpmiddelen steunkous genoemd.
Waarom zijn er steunkousen met open tenen of zonder voeten?
Zowel jong als oud gebruikt steunkousen en niet iedereen vindt het prettig als dit ook te zien valt. Om die reden zijn er ook steunkousen zonder tenen en voeten, waardoor het eenvoudiger is om open schoenen te dragen of bijvoorbeeld op blote voeten te lopen. Om de levensduur van steunkousen te verlengen wordt het ook aanbevolen om hier (dunne) sokken overheen te dragen. Er zijn steunkousen tot de hiel, tot de knie maar ook tot en met de dij. Inmiddels zijn er panty’s waardoor met name het dragen van lange steunkousen minder problemen oplevert door het afzakken.
Hoe om te gaan met steunkousen?
Steunkousen zijn in het algemeen bedoeld voor dagelijks gebruik. De wasvoorschriften vindt u in op de verpakking. Om ervoor te zorgen dat de kousen lang meegaan, is de beste methode om ze dagelijks in een lauw sopje te wassen met hoogstens een mild wasmiddel. Drogen in de centrifuge en strijken is geen goed idee, ook niet als dit volgens het wasvoorschrift wel mogelijk is. De werking van compressiesokken is immers gebaseerd op de elasticiteit en de druk die hierdoor op uw voeten en enkels wordt uitgeoefend. Heet water, centrifugeren en strijken zorgen voor een afname van elasticiteit waardoor u de kousen eerder moet vervangen.
Kleuren en maten
Steunkousen zijn te koop in vrijwel alle schoenmaten, maar evenals bij andere kousen en sokken zijn grotere en kleinere maten minder goed verkrijgbaar. Bij de meeste webshop en algemene winkels zijn er gangbare maten verkrijgbaar in vele merken en soorten. Voor minder gangbare maten zult u wat verder moeten zoeken. De meeste steunkousen zijn uniseks maar er zijn ook sokken die speciaal voor mannen of vrouwen zijn bedoeld. Steunkousen met een drukklasse boven mild worden vooral in zwart en nude aangeboden. Voor de klasse mild zijn er meerdere kleuren en combinaties te koop. Vooral het gebruik van premium compressiesokken voor sporters heeft meer variëteit gebracht en ook opvallende kleuren en antislip zijn inmiddels in het assortiment opgenomen,
De beste steunkousen toegelicht
In de bovenstaande lijst gaat het om steunkousen met de drukklasse mild. De elastische kousen worden vrij algemeen verkocht bij bijvoorbeeld Hema, Kruidvat en drogisterijen. Ook bij webshops zoals bol.com zijn het met name de steunkousen in de klasse mild. Therapeutische elastische kousen behoren echter altijd tot de medische hulpmiddelen. De duopack kousen die op nummer 1 staan zijn merkloos. De tevredenheid onder de gebruikers is groot. Hierbij moet worden opgemerkt dat deze steunkousen met name preventief zijn bedoeld en ook bij sport worden gebruikt om betere prestaties te verkrijgen. Steunkousen zijn immers bedoeld om sneller vocht, bloed en afvalstoffen af te voeren. Als u medische klachten heeft met betrekking tot uw benen, vraag dan altijd advies van uw huisarts voordat u steunkousen gaat gebruiken.
Maat: 41-46
Afmeting: 33 x 10 x 0,2 cm | Maat: 330
Afmeting: 23 x 8 x 11 cm | Maat: 230
Afmeting: 23 x 8 x 11 cm | Maat: 230
33 x 10 x 0,2 cm | Maat: 330