Rolstoelen bestaan al vele eeuwen. Er zijn diverse afbeeldingen van koning Filips II in een rolstoel ongeveer 400 jaar geleden. Toen rolstoelen voor het eerst beschikbaar kwamen voor gewone burgers waren die zwaar en oncomfortabel. Deze eerste modellen moesten geduwd worden. In de laatste 50 jaar is de ontwikkeling snel gegaan. Elektrische rolstoelen zijn geschikt voor binnen en buiten. Lichtgewicht rolstoelen zijn in inmiddels standaard en opvouwbare rolstoelen maken het eenvoudiger om die te vervoeren. Wilt u de beste rolstoel kopen? Hieronder staan een aantal suggesties. Er worden twee elektrische rolstoelen en een drietal standaard rolstoelen besproken.
Dit zijn de 10 beste (elektrische) rolstoelen van 2024
In de top 10 beste (elektrische) rolstoelen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Drive rolstoel ecotec 45 cm breed
Handbewogen rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 18,5 kg
Opvouwbare Elektrische Rolstoel Smartchair
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 50cm | Opvouwbaar | 23 kg
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 25,5 kg
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 52cm | Opvouwbaar | 20,8 kg
Handbewogen rolstoel | Zitbreedte: 46cm | Opvouwbaar | 17 kg
Handbewogen rolstoel | Zitbreedte: 42cm | Opvouwbaar | 16,8 kg
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 12 kg
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 43,5 kg
Uitgelicht: 5 keer de beste (elektrische) rolstoel van 2024
Excel G-basic
Een goedkope rolstoel, die toch een hoop voordelen biedt. De rolstoel is opvouwbaar zodat deze makkelijk kan worden vervoerd. De armleuningen kunnen worden opgeklapt en zijn voorzien van zachte polsters. De voetensteun is in diverse standen verstelbaar en kan worden weg geklapt, zodat u makkelijker kunt gaan zitten. De banden van de Excel G-basic zijn lekvrij en gaan zeer lang mee. De hoepels van kunststof voelen ook aangenaam aan als het buiten koud is. De rolstoel weegt 18 kilo en er zijn twee lussen, waarmee deze eenvoudig kan worden opgetild. Het sterke frame van de basic kan 135 kilo aan. De stoel heeft een metallic zilveren kleur. Gebruikers vinden dat de stoel er mooi uitziet en voldoet aan de verwachtingen. Als de stoel wordt geleverd, moet de voetsteun nog gemonteerd worden. Dat is een simpel klusje voor een handige doe-het-zelver. Het is belangrijk dat dit wel goed gebeurd. Onze experts beoordelen dit model als de beste rolstoel zonder elektrische aandrijving.
Bestel de Excel G-basic rolstoel op de volgende vertrouwde webshop:
Drive Ecotec
Drive rolstoel ecotec 45 cm breed
Handbewogen rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 18,5 kg
Ook dit standaard model van het topmerk Drive is voordelig in de aanschaf. De stoel is opvouwbaar en weegt ongeveer 16 kilo. Zowel de armsteunen als de voetsteunen zijn in diverse standen instelbaar. De armsteunen van de Drive Ecotec kunnen ook eenvoudig worden verwijderd om het transport eenvoudiger te maken. De zitting en rugleuning zijn gepolsterd. Om op gewicht te sparen is de voorvork van kunststof gemaakt. De hoepels zijn van aluminium, bij koud weer zijn handschoenen aanbevolen.
Een handig gereedschapssetje is bijgevoegd zodat het geen probleem is om eens een schroefje extra vast te zetten. De stoel maakt een robuuste indruk en roest volgens de beschrijving niet. De gebruikers zijn tevreden met dit standaard model dat comfortabel zit en licht rijdt. De banden zijn lekvrij en de stoel is goed te onderhouden. Een stoel waarbij de prijs-/kwaliteitsverhouding zeker in orde is.
Bestel de Drive Ecotec rolstoel op de volgende vertrouwde webshop:
Smartchair elektrische rolstoel
Opvouwbare Elektrische Rolstoel Smartchair
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 50cm | Opvouwbaar | 23 kg
Een elektrische rolstoel die ook nog eens opvouwbaar is. Deze bijzondere uitvoering zorgt ervoor dat uw actieradius behoorlijk toeneemt. Met een volle accu kunt u 15 tot 18 kilometer rijden. De Smartchair elektrische rolstoel is eenvoudig inklapbaar en is dan als een trolley te verrijden. Het pakket is eenvoudig mee te nemen in auto, trein of vliegtuig. Door gebruik te maken van lichte materialen weegt de rolstoel maar 23 kilogram (exclusief accu).
De aandrijving geschiedt door twee motoren op de achterwielen. Hierdoor is de rolstoel goed te manoeuvreren. De Smartchair is te bedienen met behulp van een joystick. Met enige oefening is de stoel snel te besturen en kunt u erop uit. De gebruikers van de stoel geven deze hoge cijfers voor comfort en gebruiksgemak. Bij aankoop van een nieuwe rolstoel krijgt u 2 jaar garantie. Een demonstratie van deze elektrische rolstoel bij u thuis is mogelijk. Volgens onze experts is dit de beste elektrische rolstoel.
Bestel de Smartchair elektrische rolstoel op de volgende vertrouwde webshop:
COMFYGO
De COMFYGO is een elektrische opvouwbare rolstoel die u makkelijk met de joystick kunt besturen. Deze rolstoel staat bekend om zijn licht gewicht van slechts 25,5kg. Bovendien geniet u van een sterke motor, dus uw rolstoel tot 6km/u aandrijft en dit tot wel 15km lang. Het maximum gewicht voor deze stoel is ongeveer 120 kilogram. Met slechts enkele handelingen kan u de rolstoel zeer compact opvouwen, wat deze rolstoel ideaal maakt voor op reis. Deze rolstoel is door luchtvaartmaatschappijen goedgekeurd om mee op het vliegtuig te nemen
Bestel de COMFYGO X-6 op de volgende vertrouwde webshop:
MultiMotion M5
Deze lichtgewicht rolstoel van MultiMotion weegt nog geen 14 kilo en is daarmee een van de lichtste rolstoelen in Nederland. De stoel is compleet uitgevoerd met een comfortabel zitkussen. Opgevouwen heeft het pakket een breedte van 23 centimeter. In een auto of het OV past dit makkelijk. De achterwielen zijn ook simpel te verwijderen, indien dit voor het opbergen eenvoudiger is.
Een mooi extraatje op deze stoel zijn de goed functionerende handremmen. Daarmee kan de duwer van de stoel snel tot stilstand brengen als dat nodig mocht zijn. De voorwielen zijn naar binnen gekantelde zwenkwielen die weinig weerstand hebben en de stoel wendbaar maken en licht laten rijden. De armleuning kunnen worden weg geklapt. Dat is prettig als u gebruik moet maken van een oprijplaat voor rolstoelen en even moet uitstappen. Reflectoren zorgen ervoor dat u ook in het donker goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Eerdere kopers raden deze stoel aan vanwege de goede kwaliteit en de wendbaarheid. Voor de extraatjes dient u wel een hogere prijs te verwachten.
Bestel de MultiMotion M5 rolstoel op de volgende vertrouwde webshop:
Wat u verder moet weten over rolstoelen
Een rolstoel is bepaald geen onderwerp waar je gezellig over gaat praten, zeker niet met de gedachte aan een kinderrolstoel. Maar de verdere ontwikkeling ervan heeft gezorgd dat ook de groep mensen die zeer moeilijk ter been is of geheel niet meer kan lopen diverse opties heeft. Een elektrische rolstoel of een rolstoel met duwondersteuning zorgt voor veel meer mogelijkheden. De moderne lichtgewicht rolstoel die opklapbaar is, maakt mensen ook veel mobieler. Er zijn vele merken rolstoelen en winkels waar u die kunt kopen. Hieronder vindt u een lijstje:
- Meyra rolstoelen
- Mediopoint rolstoelen
- Ikea rolstoelen
- Ibis rolstoelen
- Nuage rolstoelen
- Beenhakker rolstoelen
- Vermeiren rolstoelen
Voor rolstoelen met elektrische ondersteuning kunt u specifiek denken aan:
- Smoov rolstoelen
- E-fix rolstoelen
Ook voor kinderen zijn er speciale rolstoelen beschikbaar, zoals de Veldink rolstoel.
Bij het kopen van een rolstoel is het belangrijk om de tijd ervoor te nemen. Uiteraard is de wijze waarop u deze gaat gebruiken van belang. Ook het gewicht en de afmetingen van de rolstoel kunnen behoorlijk verschillen. Zaken als een rolstoeltas of spakenbescherming kunnen voor u ook een punt zijn.
Hoe zit het met de vergoeding?
Als u op medisch voorschrift een rolstoel nodig heeft, wordt deze voor 100% vergoed door de basisverzekering. Let op dat het hier uitsluitend gaat om duwstoelen, dus zonder elektrische ondersteuning. De rolstoel voortbewegen kan in het algemeen middels de koepels of de handvatten. Neem altijd eerst contact op met uw verzekeraar omtrent overige voorwaarden voor een rolstoel vergoeding. Vaak heeft uw verzekeraar een contract met een bepaalde leverancier, zoals Mediopoint. Een rolstoel gaat niet ten koste van uw eigenrisico. Een elektrische rolstoel kopen met vergoeding, is soms mogelijk indien u daar een aanvullende verzekering voor heeft afgesloten. Indien dat niet het geval is, kunt u bij uw gemeente informeren in hoeverre er daar op basis van de wet WMO mogelijkheden zijn om voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking te komen.
Soorten rolstoelen
De ontwikkeling van de rolstoel is niet stil blijven staan bij de elektrische rolstoel. Inmiddels zijn er ook bijvoorbeeld kantel rolstoelen. Indien u de hele dag op een rolstoel bent aangewezen, is het prettig als u af en toe van houding kan veranderen. Een kantel rolstoel is daarbij een uitstekend middel. De stoel kan daarbij vaak tot 20-30° worden gekanteld zonder daarbij aan stabiliteit in te boeten.
Voor sportieve gebruikers zijn er sportrolstoelen. Deze zijn gebouwd op snelheid en wendbaarheid. Zowel voor solo sporten als teamsporten worden sportrolstoelen ingezet. Dit gebruik beperkt zich beslist niet tot jongeren. Ook senioren kunnen hier sportvreugde aan ontlenen en extra beweging krijgen. De Hippocampe rolstoel is een voorbeeld van een sportrolstoel.
Heeft u moeite met het voortbewegen van uw rolstoel via de hoepels, maar bent u nog niet toe aan een elektrische rolstoel of scootmobiel, kijk dan eens rond naar een exemplaar met duwondersteuning.
De tweedehands rolstoel
Ook rolstoelen worden met regelmaat tweedehands aangeboden. Dat kan bijvoorbeeld omdat de gebruiker een nieuwe heeft gekocht of is gerevalideerd. Een rolstoel kopen op marktplaats is beslist ook een mogelijkheid. Het is daarbij dan wel een kwestie van goed opletten of de rolstoel nog in goede conditie is. Een nieuwe rolstoel van goede kwaliteit koopt u rond de € 200. Zeker als u een rolstoel langere tijd moet gebruiken en deze op medisch voorschrift wordt gekocht, is een tweedehands niet de meest voor de hand liggende keuze. Heeft u slechts tijdelijk een rolstoel nodig om te revalideren, dan is een tweedehands exemplaar wellicht een optie. Huren is overigens ook vaak mogelijk. Het is een kwestie van afwegen.
Onderhoud van uw rolstoel
Een rolstoel is een technisch hoogstandje als u die eens beter bekijkt. Om die reden is goed onderhoud ook noodzakelijk. Vaak wordt het minder functioneren geweten aan achteruitgang van de lichaamskracht, terwijl het een simpel technisch probleempje kan zijn. Veel kunt u zelf oplossen, zeker met een handige doe-het-zelver. Maar naar de specialist voor een goede check en wat reparaties hoeft ook geen kapitaal te kosten. Overleg altijd even van tevoren zodat u een indicatie heeft van de kosten.
De meest voorkomende problemen met rolstoelen
Banden
De meeste handbewogen rolstoelen hebben lekvrije banden. Dat houdt echter niet in dat ze niet slijten. Banden hebben veel te verduren. Een goede check is om de stoel af en toe eens op de kop te zetten en dan te beoordelen of de wielen soepel draaien. Heeft uw rolstoel luchtbanden dan is dit ook het moment om te kijken of die niet te zacht zijn. Om te beoordelen om de banden nog goed gelijnd zijn, kunt u iemand vragen de rolstoel over een gladde vloer heel voorzichtig voort te duwen. Een afwijking van de baan duidt dan op een probleem.
Kussen
Een rolstoel moet comfortabel zijn. Als uw zitkussen niet meer optimaal is, merkt u dat al snel omdat de stoel minder goed zit en u wellicht zelfs spierpijn krijgt. Controleer uw kussen regelmatig en wacht niet te lang met vervangen.
Accessoires
Uw rolstoel heeft diverse onderdelen die versteld kunnen worden of inklapbaar zijn. Het is dan onvermijdelijk dat zaken als een arm- of beensteun op den duur los komen te zitten. Soms is dat een kwestie van even stevig aanschroeven, maar af en toe moet de specialist eraan te pas komen. Als u de rolstoel schoonmaakt of dit laat doen, is het de tijd om ook even te controleren of er geen scherpe puntjes zijn ontstaan. Deze kunnen flinke wonden opleveren als u die niet verwijdert.
De rolstoel schoonmaken
Een rolstoel hoort binnen te staan als u deze niet gebruikt. Indien u buiten bent geweest met de stoel, zeker als het heeft geregend, dient u deze schoon en droog te maken. Dat verlengt de levensduur aanmerkelijk en voorkomt technische problemen. Gebruik voor het schoonmaken een zachte doek en geen schoonmaakmiddelen. Let erop dat voor sommige accessoires, zoals rolstoeltasjes, extra aanwijzingen kunnen gelden.
Feiten over rolstoelgebruik
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar geschat wordt dat meer dan 250.000 mensen in ons land gebruik maken van een rolstoel. Circa 60% hiervan is permanent gebruiker, de rest gebruikt de stoel voor revalidatie. Naast de rolstoelgebruikers worden er in ons land nog veel meer medische hulpmiddelen gebruikt voor de mobiliteit. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen Nederlanders ouder dan 12 jaar die een beperking hebben waarvoor een hulpmiddel bij het lopen nodig is. Hierbij staat de rollator op 1, gevolgd door de scootmobiel en de rolstoel.
De keuze voor de beste elektrische rolstoel
Als u kiest voor een elektrische rolstoel zult u waarschijnlijk ook de bedoeling hebben om daarmee flinke afstanden te gaan afleggen. Om die reden zoekt u naar een rolstoel die comfortabel is maar ook over stevige motoren beschikt. De Smartchair scoort goed op alle punten en is ook nog eens opklapbaar. Dat zorgt ervoor dat uw mobiliteit enorm kan toenemen als u kiest voor dit model. De prijs van deze Smartchair is relatief hoog. Indien u een stoel zoekt voor thuis en geen lange tochten wilt maken, zijn er goedkopere alternatieven. Zoekt u een rolstoel zonder motor, dan zijn de hierboven genoemde modellen beslist de moeite waard om eens nader te bekijken.
Drive rolstoel ecotec 45 cm breed
Handbewogen rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 18,5 kg
Opvouwbare Elektrische Rolstoel Smartchair
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 50cm | Opvouwbaar | 23 kg
Elektrische rolstoel | Zitbreedte: 45cm | Opvouwbaar | 25,5 kg