Bent u op zoek naar een rollator voor buiten of een lichtgewicht rollator die u overal mee naar toe kunt nemen? Waar kunt u rollators kopen en welke rollator is nu voor u de beste? Wat moet u nog meer weten over rollators, hoe onderhoudt u ze en kunt u ook rollator wielen apart kopen? Er is erg veel te vertellen over dit handige hulpmiddel bij het lopen. Maar als eerste vindt u hieronder een rijtje met beste rollators volgens testen, ervaringen en reviews.
Dit zijn de 10 beste rollators van 2024!
In de top 10 beste rollators zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
Blauw | Aluminium
champagne | Aluminium
Uitgelicht: 5 keer de beste rollator van 2024
Rollator Quatro opvouwbaar
De beste rollator uit deze test is een rollator van het merk Thuasne. Het is een rollator die geschikt is voor binnen, maar ook voor buiten. Omdat de Quatro opvouwbaar is, kunt u deze rollator ook eenvoudig meenemen. Het gewicht van iets meer dan 10 kilo is goed hanteerbaar. De constructie is van staal en dat houdt in dat u ook voldoende steun krijgt als u een kilootje meer weegt. Het instellen van de juiste hoogte gaar soepel en de stevigheid valt meteen op. Ook de handvatten zijn goed verzorgd, dit wil nog wel eens een zwak punt vormen.
Bij de Quatro krijgt u ook na langdurig gebruik geen pijn in uw handen. De uitrusting is in orde met een flink zit- of dienblad, een mandje en een wandelstokhouder. Het belangrijkste is uiteraard dat gebruikers blij zijn met de rollator en deze goed scoort. Daarbij is de prijs beslist een meevaller.
Bestel de Quatro Rollator voordelig bij de volgende webshop(s):
Medidu Premium Lichtgewicht Rollator
Ook deze goede rollator had op nummer 1 kunnen staan. Het is een wereldwijde verkoophit waar er al miljoenen van zijn verkocht in de VS. Dat heeft veel te maken met het feit dat deze rollator de lichtste is in zijn klasse. Deze Medidu is eenvoudig opvouwbaar en makkelijk in de auto te plaatsen. Daarmee scoort men uiteraard hoge punten in de VS, waar een auto het belangrijkste vervoermiddel is. Ook deze rollator kunt u op meerdere hoogtes instellen, u hoeft derhalve geen keuze te maken uit meerdere modellen.
Het apparaat is geschikt tot een gewicht van 130 kilo en een lengte van 1,93 meter. De voorzieningen zoals een blad en een mandje zijn aanwezig. Gebruikers roemen de soepelheid en vloeiende bewegingen van de Medidu. Deze rijdt lichter dan de meeste andere modellen. Waarom dan niet op de eerste plaats, zult u zich misschien afvragen als het zo’n goede rollator is? Het antwoord is simpel maar ook subjectief: door het geringe gewicht voelt deze rollator wat minder solide. De prijs is overigens zeer aantrekkelijk.
Bestel de Medidu Premium Lichtgewicht Rollator voordelig bij de volgende webshop(s):
2020 Lichtgewicht, dubbel opvouwbare rollator
De 2020 Rollator is gebaseerd op een iets anders concept dan de twee voorgaande exemplaren. Als u op reis wilt met een rollator, is het uiteraard handig aks deze zo klein mogelijk kan worden opgevouwen. Deze rollator van het merk 2020 kunt u dubbel opvouwen. Het pakketje dat overblijft is handzaam en redelijk van gewicht: 8 kilo. Daarvoor zijn er wat aanpassing nodig ten opzichte van een standaard model. De 2020 lichtgewicht heeft geen zit- of dienblad maar een riem waarin u kunt rusten. Ook het mandje ontbreekt en is vervangen door een boodschappentas, die eenvoudig afneembaar is. Het gebruikte materiaal is aluminium om het gewicht te beperken. De 2020 ziet er modern uit en rijdt volgens de gebruikers soepel en licht. Ook met betrekking tot de instelbaarheid en de handvatten zijn de ervaringen goed. De constructie voelt solide aan en de rollator is volgens de handleiding ook geschikt tot en met 136 kilo. De prijs is hoger dan die van de twee eerder genoemde modellen.
Bestel de 2020 Rollator voordelig bij de volgende webshop(s):
Multimotion rollator double
Ook de Multimotion is dubbel opvouwbaar. Met een simpele beweging kunt u de rollator inklappen. Daarna is het mogelijk om er een klein pakketje van te maken, zodat het in iedere auto past. Het gewicht ligt net onder de 7 kilo. De rollator ziet er modern uit met de vier chique wielen en is in diverse kleuren leverbaar. Bij de standaard uitvoering is een zitblad en een rugriem inbegrepen. U kunt ook kiezen voor een dienblad als extraatje. De rollator heeft een kleine gesloten tas die eenvoudig is af te nemen om boodschappen te doen. De handremmen werken goed en de parkeer rem is eenvoudig in te stellen. De multimotion is geschikt tot een gewicht van 113 kilo, dat is ruim maar minder dan de toppers in deze lijst. Ook is de prijs van deze rollator de hoogste in deze lijst.
Een mooie exemplaar maar met een prijskaartje.
Bestel de Double Rollator voordelig bij de volgende webshop(s):
Rollator Drive Cristallo
De Drive Cristallo is van staal en heeft speciale anti-lek banden en reflectoren. Ondanks de robuustheid is het gewicht aan de lage kant en is deze rollator ook volledig inklapbaar. Bij het inklappen maak je gebruik van speciale klemmen die in rood zijn uitgevoerd. Dat maakt het eenvoudig om de rollator op te vouwen. Standaard hoort een fors zit- of dienblad, een mandje en een wandelstokhouder erbij. De Drive Cristallo ziet er wat minder flitsend uit dan de andere rollators in deze lijst. Wellicht zou deze eerder in aanmerking komen voor de titel beste rollator 2017 of een eerder jaar. Maar gebruikers zijn tevreden over deze rollator zonder grote pretenties. De Cristallo rijdt lekker en voelt ook echt stevig aan zowel onderweg als bij het rusten. Gewoon een topper in deze lijst. De prijs is redelijk, al zijn er goedkopere exemplaren verkrijgbaar.
Bestel de Rollator Drive Cristallo voordelig bij de volgende webshop(s):
Hoe lang bestaat de rollator al?
Aina Wifalk is een heldin in Zweden, maar buiten dat land onterecht nauwelijks bekend. Ze werd in 1928 geboren en kreeg in haar jeugd polio. Hierdoor werd ze beperkt in haar mobiliteit. In de jaren 70 kreeg ze het steeds moeilijker met lopen. Een looprek was op dat moment de enige oplossing maar dat was voor buiten vaak geen optie. Met behulp van een Zweeds ontwikkelingsfonds ging ze aan de slag voor een beter apparaat. Wat ze ontwikkelde was een rek met vier extreem wendbare wielen, handremmen en parkeerremmen. Later zou dit een rollator worden genoemd. Het eerste exemplaar was gereed in 1978. In Nederland werd in 1987 de rollator in gebruik genomen. Aina Wifalk vroeg geen octrooi aan op haar uitvinding om het mogelijk te maken dat de rollator zoveel mogelijk geproduceerd zou kunnen worden.
Een looprek kopen of een rollator?
Er is soms wat misverstand over de verschillen tussen een looprek en een rollator. Een rollator is uitgerust met wielen en remmen en wordt om die reden ook wel een looprek met wielen genoemd. Een rollator is in het algemeen geschikt voor binnen en buiten. Er zijn ook exemplaren die uitsluitend binnen worden gebruikt. Ze zijn bedoeld voor mensen die het volledige gewicht niet meer op eigen benen kunnen dragen. Ook als hulpmiddel voor gebruikers die zonder deze steun minder ver zouden kunnen lopen, zijn ze geschikt.
Een looprek is een vaak lichtgewicht rek met poten. Deze loophulp is vrijwel uitsluitend bedoeld voor binnen. Het gebruikte materiaal is in het algemeen aluminium. Het looprek is kleiner en eenvoudiger dan een rollator. De poten worden beschermd met rubber om slippen en beschadiging te voorkomen. Nog steeds worden looprekken binnenshuis veel gebruikt.
Waar kunt u een rollator kopen?
Een rollator kopen is vrijwel overal mogelijk. Webshops bieden een grote keuze in rollators in alle maten en prijsklassen. Ook ANWB rollators zijn te koop op de website van de consumentenorganisatie. Bent u lid dat komt u wellicht ook in aanmerking voor korting als u een rollator van de ANWB koopt.
Wilt u eerst het gevoel krijgen van een rollator dan kunt u eens gaan kijken bij een vestiging van Mediopoint in uw buurt. Een rollator van Mediopoint kopen kan ook uiteraard. Het is echter mogelijk om een ‘proefrit’ te maken met een Mediopoint rollator voordat u een keuze maakt. Het kopen van een nieuwe rollator is op veel plaatsen mogelijk. Als u de beste rollator wilt kopen, verzamel dan informatie over dit product zoals op deze site.
Rollator te koop, ook 2e hands
Het aantal rollators in ons land neemt ieder jaar nog fors toe. Dat betekent dat er ook steeds meer gebruikte modellen op de markt komen. Soms vanwege de droeve omstandigheid dat de gebruiker er geen gebruik meer van kan maken, vaak omdat er er nieuwe is gekocht. Rollators op marktplaats zijn geen uitzondering meer en een goede rollator voor een schappelijke prijsje kan immers de beste koop zijn.
Voor 2e hands rollators geldt een beetje hetzelfde als voor auto’s. De verkoper zal ze aanprijzen als de beste rollator die u voor dat geld kan kopen, maar het is moeilijk om de technische toestand als leek te beoordelen. Een rollator is gemaakt om ongeveer 5 jaar mee te gaan. De nieuwere modellen zijn vaak ook niet erg kostbaar. Derhalve is het de vraag of het de moeite waard is om een rollator te kopen die meerdere jaren oud is als u de beste rollator van 2018 of 2019 voor een schappelijke prijs nieuw kan kopen. Hierbij is het gebruik dat u denkt te maken van het apparaat ook van belang. Aan een rollator voor een korte revalidatie aanschaft, stelt u nu eenmaal mindere eisen dan voor eentje die u meerdere jaren hoopt te gebruiken.
Waar moet u op letten bij de aankoop van een rollator?
Indien u hebt besloten om een rollator aan te schaffen, is het verstandig om een checklijstje mee te nemen. Dat geldt zeker als u een 2e hands rollator wilt aanschaffen, omdat u dan maar de keuze hebt uit 1 exemplaar.
1. Zijn er onderdelen en wielen te koop voor de rollator?
Er kan af en toe een probleempje zijn met uw rollator en dan is het handig dat er onderdelen en wielen beschikbaar zijn. Dat kunt u eenvoudig controleren op het internet op het moment dat u het merk en model kent van u potentiële aankoop.
2. Opvouwbaarheid
Als u een lange reis moet maken, is het van belang dat uw rollator ook eenvoudig mee kan. De meeste rollators zijn opvouwbaar, soms zelfs dubbel. Als u regelmatig uw rollator wilt opvouwen is het uiteraard praktisch als dat snel en eenvoudig gaat. Let er zeker ook op in hoeverre het weer uitklappen zonder moeite kan gebeuren.
3. Lichtgewicht
Een lichtgewicht rollator is beter hanteerbaar mits deze ook een solide gevoel geeft. Weegt u een kilootje meer dan is het zeker van belang voor welke gewicht de rollator is bedoeld. Door toepassing van moderne materialen, worden rollators steeds lichter terwijl ze voor ieder gewicht geschikt zijn. Oudere modellen herkent u vaak aan het grotere gewicht.
4. Remmen
Met een rollator wilt u meer bewegen, maar voor een veilige wandeling moeten de remmen ook goed functioneren. De remmen zijn vaak eenvoudig en bestaan uit een handrem die gebruikt kan worden bij het lopen én een parkeerrem. Die laatste is bedoeld voor de momenten waarop u gaat zitten of de rollator stil moet blijven staan. Check de remmen goed op bedienbaarheid. Voor de parkeerrem is soms kracht in de handen nodig.
5. Wielen
Bij de meeste rollators zijn de wielen gemaakt van rubber, zodat deze zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Rollators die vooral geschikt zijn voor buiten worden soms voorzien van luchtbanden. Deze banden vangen de schokken bij het lopen over slecht terrein beter op. Luchtbanden moeten af en toe wel opgepompt worden en kunnen lek raken. Zaken om rekening mee te houden.
6. Binnen- of buitengebruik
Rollators worden ontworpen voor binnen- en buitengebruik. Toch kan dat wel eens lastig zijn. Een rollator die te groot is voor uw interieur of uitstekende delen heeft, zal tot problemen leiden als u die thuis gebruikt. Er zijn daarom ook rollators te koop die uitsluitend voor binnenshuis geschikt zijn. Deze zijn kleiner, lichter en zijn voorzien van kleine wielen. Uiteraard moet u buiten een andere rollator gebruiken.
7. Let op de stand van het zitbord
Waar u de rollator vaak in diverse standen kan zetten, is het zit- of dienblad meestal op een bepaalde hoogte gemonteerd. Als dat voor u persoonlijk te laag is, maakt dat het opstaan moeizaam. Is het blad te hoog voor uw lengte, dan is daarop zitten oncomfortabel. Check dus altijd even in hoeverre de rollator voor u een goede zit biedt. Voor lange mensen is er ook een hoge rollator beschikbaar.
8. Vergeet de handvatten niet
Een juiste stand van de handvatten zorgt ervoor dat u rechtop kunt lopen en dat is ook achter een rollator de enige juiste manier. Vrijwel iedere rollator is in hoogte instelbaar. Dat betekent echter niet altijd dat er ook een instelling is die geschikt is voor u. Zeker als u langer of korter bent dan de meeste landgenoten is het mogelijk dat u een rollator nodig hebt die bij uw lengte past.
Testen rollators
Af en toe is er een uitgebreide test van rollators en wordt de beste rollator uitgekozen. De beste rollator van de Consumentenbond is in 2012 getest. Inmiddels zijn die resultaten achterhaald door de tijd. Nadien zijn er ook testen geweest van Kassa en Kieskeurig. Kwaliteit verloochent zich niet, want ook hier treft u de Quatro op nummer één. Testen en ervaringen van gebruikers zijn nu eenmaal de beste indicaties om te bepalen hoe een hulpmiddel voldoet.
Onderhoud van een rollator
Zoals dat geldt voor alle veel gebruikte hulpmiddelen, is onderhoud van een rollator ook belangrijk om te zorgen dat deze zo lang mogelijk meegaat. Het onderhoud hoeft niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten. Net als een fiets is het de bedoeling dat een rollator schoon en droog blijft om problemen bij het gebruik te voorkomen. Gebruik hiervoor een zachte doek en een borstel voor de wielen. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn uit den boze.
Hoewel sommige rollators bedoeld zijn voor buitengebruik, is het niet verstandig om die buiten te stallen als u deze niet gebruikt. Een droog plekje binnen zorgt ervoor dat de rollator langer meegaat.
Check de rollator op goede werking
De meest voorkomende problemen bij een rollator zijn:
1. De remmen
Bij normaal gebruik zullen de remmen op een bepaald moment minder goed gaan werken. Dat ligt niet aan u. De remkabels en remblokjes zullen op den duur wat losser gaan zitten. Op dat moment moeten ze opnieuw worden afgesteld. Remblokjes slijten ook en moeten op een gegeven moment worden vervangen.
2. De rollator trekt bij het lopen naar één kant
Een kleine botsing met een stilstaand object overkomt iedere gebruiker. Ook bij het inklappen en opbergen kan een rollator af en toe een tik oplopen. Als het frame verbogen is, merkt u dat in het gebruik omdat de rollator naar een kant trekt. Dat ervaart u het beste op een goed wegdek dat niet afloopt.
Net als alle hulpmiddelen is het een goed idee om een rollator ook op een aantal punten regelmatig te (laten) checken.
- Zitten de handvatten nog goed vast?
- Hebben de handvatten nog een goede grip?
- Zijn de banden nog heel?
- Zit er voldoende profiel op de banden?
- Draaien de wielen nog soepel en zonder weerstand?
- Staan alle wielen op de grond bij een vlakke ondergrond?
- Raken de wielen ook de grond als u de rollator gebruikt?
- Gaat het in- en uitklappen nog soepel?
Ook voor rollator-onderhoud kunt u naar de specialist toe om te laten controleren in hoeverre uw rollator nog goed functioneert. Voor kleine reparaties kunt u een derde inschakelen. Let er dan altijd op dat u weet dat deze specialist een goede naam heeft. Informeer naar waarborgen en beoordeel referenties op het internet of vraag kennissen naar hun ervaringen.
Vergoeding voor een rollator
In de basisverzekering is geen vergoeding opgenomen voor de rollator. Er is echter een uitzondering. Als u een rollator nodig heeft in verband met de ziekte van Parkinsons dan wordt deze wel vergoed uit de basisverzekering. Indien uw een aanvullende verzekering heeft bij de ziektekostenverzekering is het mogelijk dat hierin een vergoeding voor een rollator is begrepen. Vaak gaat het in dat geval om een vast bedrag eens in de vijf jaar. Het is ook mogelijk om een rollator te huren. Dat is meestal alleen zinvol als u het hulpmiddel maar korte tijd nodig denkt te hebben, bijvoorbeeld bij een revalidatie.
Heeft u een rollator nodig om mobiel te blijven maar kunt u deze niet betalen? Informeer dan eens bij uw gemeente. In het algemeen zijn er fondsen beschikbaar voor dergelijke situaties. Afhankelijk van de gemeente worden er voorwaarden gesteld aan een dergelijke vergoeding.
Tips voor gebruik van een rollator
1. De juiste hoogte van de handvatten
Ga achter de rollator staan en laat uw armen losjes naast uw lichaam hangen. Als de handvatten ter hoogte van uw polsen staan, is dat de juiste hoogte.
2. Blijf met uw voeten binnen de wielen van de rollator
De rollator biedt u de meeste stabiliteit als u er recht achterstaat. Hierdoor voorkomt u dat u tegen de banden schopt en/of uw evenwicht verliest.
3. Gebruik de parkeerrem
Als u de rollator niet gebruikt, moet deze op de parkeerrem staan. Dat voorkomt dat de rollator er op eigen houtje vandoor gaat als de ondergrond niet vlak is. Tevens krijgt u meer steun als u de rollator weer gaat gebruiken.
4. Maak gebruik van de handremmen
Als u een trottoir af of op wil dat niet is voorzien van een schuine rand, zal u de rollator (gedeeltelijk) moeten optillen. Gebruik dan altijd de handrem.
De beste rollator
De beste rollator is het apparaat dat geschikt is voor zoveel mogelijk gebruikers. Algemene verkrijgbaarheid is een pré, onderdelen moeten voldoende beschikbaar zijn de prijs-/kwaliteitsverhouding dient zeker ook te deugen. De beste rollator komt goed uit tests en wordt geprezen door gebruikers. De Quatro voldoet aan al die eisen. Er zijn rollators die er moderner uitzien en meer extraatjes bieden. Ook zijn er rollators die goedkoper of juist veel duurder zijn. Met de Quatro haalt u echter een beproefde rollator in huis die goed functioneert en vele jaren mee kan gaan. Let erop dat u de rollator volgens de instructies onderhoudt en deze met enige regelmaat laat checken.