Als u een jaar autorijdt zonder schade heeft dat invloed op de premie die u moet betalen voor u autoverzekering. Het is niet de enige factor die de hoogte bepaalt en de verschillende maatschappijen berekenen de korting op de premie op hun eigen manier. U kan in het algemeen uw schadevrije jaren ook meenemen als u overstapt van de ene maatschappij naar de andere. Een autoverzekering wordt verder onder meer bepaald door het type auto, het gewicht van de auto en de nieuwwaarde. Maar ook zaken als de regio waar u woont en uw leeftijd hebben invloed op de premie die wordt berekend. De schadevrije jaren kunnen deze premie aanzienlijk verlagen als u er voldoende hebt opgebouwd.
Lees ook: Senioren auto: zo kiest u de beste auto voor ouderen
Bonus/malus ladder
Als u een autoverzekering heeft afgesloten en u hoeft een jaar geen schade te claimen, dan stijgt u een trede op de bonus/malus ladder. De plaats waar u staat op deze ladder bepaalt de no-claim korting die u krijgt. Als u op een bepaald moment toch schade rijdt, verliest u een deel van u schadevrije jaren. Vroeger was dit afhankelijk van de voorwaarden in de polis en moest u door een schade 3 tot 6 schadevrije jaren inleveren. Sinds 2005 is dit voor alle autoverzekeringen gelijkgetrokken en moet u 5 jaar inleveren. Dus stel dat u inmiddels 8 jaar schadevrij zou hebben gereden, dan betekent de eerste schade dat u 5 treden terugvalt en op 3 schadevrije jaren wordt gezet. Als u minder dan 5 schadevrije jaren heeft opgebouwd (of nog over heeft) bij een schadegeval dan kunt u in de min terecht komen. Dit noemt men het malus gedeelte van de ladder. In dat geval krijg u geen korting meer, maar betaalt u een toeslag op de basispremie.
De no-claim korting
De plaats die u inneemt op de bonus/malus ladder bepaalt dus de no-claim korting die u krijgt bij een verzekeraar. Let wel op dat een bonus/malus ladder niet hetzelfde is als het aantal schadevrije jaren dat u heeft. Hoewel het systeem bij iedere verzekeraar hetzelfde werkt, is de uitkomst van de no-claim korting afhankelijk van de ladder waarmee de verzekeraar werkt. Veel maatschappijen geven u ook de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten met een vorm van no-claim bescherming. Als u een keer schade rijdt, is het eenmalig mogelijk om dat te claimen zonder dat het plaatsen kost op de ladder. Er zijn verschillende systemen van no-claim bescherming en uiteraard betaalt u extra voor deze service. Beoordeel eerst heel goed of de extra premie het zinvol maakt om bescherming af te sluiten.
Houdbaarheid schadevrije jaren
Er is een beperking in de houdbaarheid van schadevrije jaren. Indien u uw huidige verzekering opzegt, is de algemene regel dat de schadevrije jaren maar één jaar geldig blijven. Een aantal maatschappijen heeft op eigen initiatief deze regel versoepelt. Hier kunt u ook schadevrije jaren van 3 tot 4 jaar oud alsnog gebruiken bij een nieuwe verzekering. Dit is iets om beslist in de gaten te houden als u een verzekering afsluit die niet meteen aansluit op de vorige verzekering.
Op eigen naam
Het is natuurlijk ook logisch dat schadevrije jaren alleen op eigen naam en persoonlijk kunnen worden opgebouwd. Dat maakt het voor jongeren die het eerst een auto gaan verzekeren of voor iemand die langere tijd geen auto heeft gereden vaak een prijzige zaak. Maar tenslotte heeft iedereen eens moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Denk eraan dat het bij het afsluiten van een autoverzekering verplicht is om op te geven wie de bestuurder is die het meest in de auto rijdt. Als zou blijken dat deze opgave niet juist is geweest, kan dat gevolgen hebben bij het claimen van eventuele schade of tot aanpassing van de premie leiden.
Verplicht tonen schadevrije jaren
Sinds 2014 zijn verzekeraars verplicht om te melden hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd als een polis wordt afgesloten, verlengd of beëindigd. Hierdoor ben u in staat om hiermee de premie van een eventuele nieuwe autoverzekering nauwkeurig te berekenen. Indien uw huidige verzekeraar die opgave niet uit eigen beweging doet, is dat waarschijnlijk een misverstand. Vraag er dan gewoon om.
Landelijke database
Als u een bestaande autoverzekering opzegt, wordt het aantal schadevrije jaren genoteerd in een landelijke database. Deze is toegankelijk voor alle verzekeraars die in Nederland staan geregistreerd. Let erop dat als u een auto van de zaak of een leaseauto hebt gereden dat de schadevrije jaren dan niet op uw naam in de database terechtkomen. U kunt in dat geval een verklaring opvragen bij u werkgever of de leasemaatschappij. Denk eraan dat niet iedere verzekeraar deze verklaring zal accepteren bij het afsluiten van een autoverzekering op uw naam. Het is dus van het grootste belang om hier eerst naar te informeren.
Aanschaf van een tweede auto
Als u een tweede auto zou overwegen, is het niet mogelijk om u eventueel opgebouwde schadevrije jaren ook hiervoor te laten gelden. Voor deze auto moet u dus weer gewoon opnieuw beginnen om schadevrije jaren op te bouwen om in aanmerking te komen voor een no-claim korting. De achtergrond hiervan zal duidelijk zijn. Niemand kan in twee auto’s tegelijk rijden. Het is dus logisch dat iemand anders ook in de tweede auto gaat rijden en de verzekering kan derhalve op diens naam worden afgesloten. Overigens krijg u wel vaak een korting op de verzekering voor de tweede auto, omdat u immers nu meerdere verzekeringen hebt.
Een autoverzekering afsluiten in de malus
Heeft u in het verleden een of meer schades moeten claimen en zit u nu op het malus gedeelte van de ladder? Dit noemt men ook wel een malusregistratie. Er zijn een aantal verzekeringsmaatschappijen waarbij u dan geen autoverzekering meer kunt afsluiten. Hou hier dus terdege rekening mee als u een verzekering zou willen beëindigen in een dergelijke situatie. Ook kunt u meestal niet online berekenen hoe hoog de premie zou worden als u een malusregistratie hebt.