Kent u audiobooks al? Een van de meest wijdverbreide hobby’s is natuurlijk het lezen. Lezen kan onder bijna alle omstandigheden en overal. Een boek was en is een ideale manier om een paar uurtjes op een plezierige manier door te brengen. Lezen prikkelt de fantasie, bevredigt de nieuwsgierigheid en is gewoon boeiend. Het behoort ongetwijfeld tot het sociale gevoel van de mens dat hij of zij via een boek de gedachten van een ander kan delen. Maar wat als u geen boeken (meer) kunt lezen?
De ontwikkeling van audiobooks
Voor blinden was het brailleboek lange tijd de enige manier om te lezen. Het was duur om brailleboeken te maken en het aantal daarvan was daardoor zeer beperkt. Met de komst van de bandrecorder werd het echter mogelijk om boeken in te spreken op geluidsbanden. Het eerste audioboek werd dan ook in Grave gemaakt. Hier was het blindeninstituut St. Henricus gevestigd. Het eerste audiobook werd daar in het jaar 1955 opgenomen. Ook dit was destijds een dure manier om boeken te verspreiden onder een beperkte groep gebruikers.
Het audioboek in de jaren tachtig
Het was een bijzondere reden waarom audioboeken in de jaren tachtig van de vorige eeuw plotseling werden gemaakt voor een heel specifiek doel. De schrijfster Annie M.G. Schmidt was zeer slechtziend geworden. Haar literaire vrienden besloten daarom haar boeken die zij graag wou leren kennen te gaan voorlezen. Renate Rubinstein kwam op het idee om dit voorlezen te laten vastleggen op audiocassettes. Al gauw bleek dat er belangstelling was voor auteurs die hun eigen boeken voorlazen.
Vooruitgang van audiobooks door compactdisc en internet
Een gesproken boek vraagt een redelijk grote capaciteit als dat wordt voorgelezen. In eerste instantie was het door de ontwikkeling van de compactdisc mogelijk om meer boeken als geluidsopname te verspreiden. Maar de echte ontwikkeling kwam ook hier tot stand dankzij het internet. Grote bestanden kunnen hierdoor door toehoorders via dit nieuwe medium worden beluisterd. Soms is dit gratis, vooral als het boeken zijn die inmiddels vrij van rechten zijn. Deze audiobooks zijn zelfs op Youtube te vinden Maar er zijn ook betaalde diensten, zoals Storytel, waar men bijvoorbeeld abonnementsgeld betaald of per audiobook betaalt.
De huidige markt van luisterboeken
Het is beslist niet overdreven om het audiobook aan te duiden als het nieuwe lezen. Inmiddels is het aantal boeken dat als gesproken woord beschikbaar is enorm uitgebreid. Er zijn luisterbibliotheken die een ruime collectie boeken beschikbaar hebben en soms ook een aantal nieuwsbladen en tijdschriften laten inspreken in een bestand. Op internet zijn er inmiddels diverse vormen van diensten van audiobooks beschikbaar en in vrijwel iedere taal.
Het audiobook is natuurlijk een uitkomst voor slechtzienden. Luisterboeken zijn dan ook vaak een uitkomst voor ouderen. Maar ook op jongere leeftijd is het vaak gewoon ontspannend en prettig om te luisteren naar een audiobook. De stemmen van professionele voorlezers zorgen voor een hoorgenot dat vaak niet onderdoet voor leesgenot.
Kent u het audiobook al?
Lees ook: 6 ideeën voor creatieve activiteiten voor ouderen