Wat is voor u de meest prettige woonomgeving op latere leeftijd? De tijden veranderen en mensen blijven steeds langer actief en zelfstandig. Het is dus ook niet zo vreemd om ook na te denken over alternatieve woonvormen voor senioren. Er zijn momenteel ook een aantal experimenten waarbij de woonvorm specifiek is afgestemd om de levenswijze van senioren. Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden uit de praktijk.
1. Thuishuis
Een thuishuis lijkt wel wat op een studentenhuis, maar dan bedoeld voor bewoners boven de 60 jaar. Er zijn 5 tot 7 bewoners die ieder een eigen woonkamer, toilet en badkamer hebben. De overige ruimten zijn voor gezamenlijk gebruik, zoals een keuken, hobbykamer, zitkamer en bijvoorbeeld een logeerkamer. In sommige gevallen is er ook een tuin bij de woonruimte. Hier kunt u gezellig samen oud worden met vrienden of nieuwe kennissen.
2. Wonen Werken Zorgen 50+
In een dergelijke woonvorm is het de bedoeling om voor ongeveer 35 vijftigplussers woonruimte te realiseren. Ze kunnen dan samen bepalen hoe het gebouw er uit moet zien. Men kan dan denken aan gezamenlijke ruimtes voor ontspanning, sport of culturele activiteiten. Door een groep te vormen met een gemengde leeftijdsopbouw kan een dergelijk project mensen actief laten deelnemen aan de maatschappij. Door de grote vrijheid die de bewoners krijgen om het gebouw in te richten, zal het gebouw er bij iedere groep anders uit komen te zien.
3. Knarrenhof
Het concept van een knarrenhof grijpt terug op het vroegere idee van hofjes. Hierdoor heeft iedereen zelfstandige woonruimte en is er optimale privacy. Maar door het concept van de hofjes woont men hier ook comfortabel en veilig. In de gemeenschappelijke ruimten is er volop ruimte voor ontmoetingen. De stichting Knarrenhof is voornemens samen met de bewoners een aantal zaken, zoals onderhoud, energie, zorg, etc. te organiseren. Hierdoor kan het wonen waarschijnlijk ook een stuk goedkoper worden gemaakt. De bouw van het eerste Knarrenhof is gestart. De interesse is erg groot. Er zijn al meer dan 5.000 deelnemers.
4. Erfdelen
Er is ook een grote groep ouderen die op zoek zijn naar een groene en sociale woonvorm. Hiervoor gaan de initiatiefnemers van Erfdelen op zoek naar bestaande boerderijen die kunnen worden omgebouwd naar kleine woongemeenschappen. Hier kan men dan voorzieningen delen. Maar het is vooral ook de bedoeling om rekening te houden met het milieu en de volgende generaties. Er wordt bij Erfdelen dan ook CO2-neutraal gebouwd. Ook kiest men voor biologisch tuinieren en uitsluitend elektrisch vervoer. Voor de bewoners biedt een dergelijke boerderij ook de mogelijkheid om gezellig samen te wonen op het platteland. Voor veel mensen is dit een gedroomde omgeving. Omdat er steeds meer boerderijen leeg komen te staan, kan via Erfdelen aan een groot aantal senioren woonruimte worden geboden.
Alternatieve woonvormen voor ouderen zullen in de toekomst waarschijnlijk een grote vlucht nemen en niet beperkt blijven tot de voornoemde voorbeelden.
Lees ook: Kangoeroewoning: deel een duowoning met de kinderen