Het leven met een intolerantie of overgevoeligheid voor gluten is geen pretje. Het werkt vooral heel belemmerend als je van taarten koekjes en cakejes houdt. En dan hebben we het nog niet eens over brood of andere producten waar vaak gluten in verwerkt zijn. Wat is een glutenallergie? En misschien wel even belangrijk, hoe kun je toch nog genieten van zoete lekkernijen? Ik heb alles even op een rijtje gezet voor je in dit artikel J.
Wat zijn gluten?
Gluten zijn eiwitten te vinden in meeste graansoorten zoals gerst, tarwe en rogge. Gluten zorgt ervoor dat het deeg elastisch wordt. Gluten komen niet alleen voor in eetbare producten maar worden ook gebruikt in cosmetica en haarproducten.
Je kunt gluten onderverdeeld in twee groepen eiwitten: glutine en gliadines. De gliadines zorgen voor een allergische reactie bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Granen zoals mais en rijst bevatten ook gluten maar in zeer lage hoeveelheden. Dit zijn graansoorten die mensen met coeliakie wel kunnen eten.
Supermarkten en glutenvrije producten
De supermarkten hebben steeds meer glutenvrije producten in de schappen. Mede omdat het een trend wordt om glutenvrij te eten. Het is echter nooit bewezen dat gluten ongezond zijn. Maar wil e up-to-date blijven van de aanbiedingen in de supermarkten kun je kijken in de online folders. Een van die supermarkten is de Coop, dus met de Coop folder kun je goed op de hoogte blijven.
Welke granen zijn glutenvrij?
Ik zou een grote lijst met graansoorten kunnen plaatsen die gluten bevatten, maar het is makkelijker om de graansoorten te benoemen die géén gluten bevatten dan andersom.
- Sorghum
Sorghum wordt gebruikt voor menselijk consumptie en ook als veevoer. Het heef een milde smaak en is een goeie vervanger voor gerst. Supergezond en verschillende studies hebben aangetoond dat Sorghum ontstekingsremmend en bloedsuikerniveau verlagend kan werken.
- Quinoa
Quinoa is een van de meest populaire glutenvrije granen geworden. Quinoa bevat aardig wat antioxidanten en een van de weinig voedingsmiddelen die alle aminozuren bevat.
- Gierst
Giert staat bekend als basisonderdeel in vogelvoer, maar het is een voedingsmiddel die erg voedzaam en gezond is. Het bevat veel magnesium wat goed is voor je botten en werking van spieren. Van gierst kun je goed pap of brood maken.
- Haver
Haver is erg gezond en bevat veel vezels, hoewel haver van nature glutenvrij is. Bevatten de meeste producten die haver bevatten ook gluten. In Nederland wordt het dan ook afgeraden om producten waar haver in zit te eten als je een gluten allergie hebt.
- Mais
De meest populaire glutenvrije graansoort is dan ook mais. Over heel de wereld kunnen mensen met een glutenallergie dan ook nog steeds genieten van maisproducten. Mais is gelukkig heel veelzijdig en kan gebruikt worden in koude en warme gerechten.