Brandveiligheid is een zaak die bij iedere woning van belang is ongeacht de leeftijd van de bewoners. Een of meer rookmelders zijn dan ook eigenlijk een must in iedere woning. Maar daarnaast is het verstandig om extra maatregelen te treffen in woningen waar ouderen wonen of bij mensen die verminderd zelfredzaam zijn. In de praktijk blijkt dat oudere mensen vaker betrokken raken bij branden in huis en daarbij ook vaker gewond raken.
Waarom zijn ouderen een risicogroep bij brand?
Eigenlijk is het natuurlijk vrij logisch dat een beginnende brand minder snel wordt opgemerkt door een ouder persoon. Op hogere leeftijd is er immers altijd sprake van een (beperkt) verlies van gehoor, zicht en reuk. Ook neemt men als senior warmte minder snel waar door een afgenomen gevoeligheid van de zenuwen. Het is ook mogelijk dat ouderen bij het reageren op een beginnende brand hinder hebben van afname in coördinatievermogen, balans en in snelheid van bewegen. Hierdoor ontstaat een toename in het risico op verwondingen.
Hoe staat het met de veiligheid van uw woning?
Het onderhoud van de woning kan ook een aanleiding zijn voor een grotere kans op brand. Denk hierbij aan klusjes die blijven liggen door lichamelijke klachten. Een verouderd elektrisch apparaat kan een brand veroorzaken die snel om zich heen grijpt. Ook de neiging om te veel spullen op te hopen en het dicht bij een vuurbron brengen van brandbare kleding verhoogt de kwetsbaarheid van een woning. Ook het gasfornuis kan een probleem veroorzaken als men bijvoorbeeld vergeet een pan van het vuur te halen als men naar bed gaat.
Lees ook: Veilige woning voor senioren betekent langer zelfstandig wonen
Het belang van een goed burencontact
Weet u wie er naast u en eventueel boven of onder u woont? Het kan in noodgevallen levens redden als er goed contact is met uw buren. De meeste mensen kunnen zichzelf zonder problemen in veiligheid brengen in geval van een beginnende brand. Maar er zijn ook buren die daarbij hulp nodig hebben. Het is daarom zo van belang om elkaar te leren kennen.
Het is ook een goed idee om altijd een goed opgeladen mobiel in de buurt te hebben om 112 te kunnen bellen. Hoe sneller de brandweer ter plaatse is, hoe minder risico’s er zijn voor de bewoners.
Tips voor brandveiligheid bij senioren
1. Goed hoorbare rookmelder
Een rookmelder is alleen bruikbaar als die goed hoorbaar is. Voor slechthorenden zijn er speciale versterkers beschikbaar. Test altijd of het alarm goed hoorbaar is. Overweeg ook eens een trilplaat onder uw kussen of een lichtflitser voor alarmering bij rook.
2. Gesproken waarschuwing
Er zijn ook rookmelders met een gesproken waarschuwing. Daar reageren mensen vaak beter op dan een piepsignaal. Een gesproken alarm wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Informeer hier eens naar.
3. Alarm bij de buren
Een rookmelder met een extra alarmsignaal bij de buren kan ook een goed idee zijn. Zij kunnen dan helpen bij het vluchten en waarschuwen van de brandweer.
4. Brandvertraging
Er zijn ook zaken in de markt waarmee de brand kan worden vertraagd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mobiele watermistsprinkler. Hiermee kan de warmte bij een beginnende brand in ieder geval worden verlaagd waardoor er meer tijd beschikbaar is om het huis veilig te verlaten.
Is uw omgeving voldoende brandveilig?