Kunt u ook zo genieten van een moment van absolute stilte om even tot rust te komen. Dat zijn wellicht tevens de tijden dat u ook beseft hoe prettig het is om goed te kunnen horen, bijvoorbeeld als een vogel de stilte doorbreekt met een prachtig gezang. Het gehoor is iets schitterends en daar moet u zuinig op zijn. Op latere leeftijd neemt het gehoor af dat is onvermijdelijk. Hieronder staan tips om langer te genieten van uw gehoor.
1. Doe een gehoortest
Hoe zit het eigenlijk met uw gehoor? Doe een gehoortest bij een professional zodat u niet langer hoeft te twijfelen. En mocht u een hoortoestel nodig hebben, besef dan dat de moderne techniek zover is verbeterd dat er vele mogelijkheden zijn. Het is een prima hulpmiddel om weer optimaal te genieten van alle geluiden om u heen.
2. Zorg dat u altijd oordopjes bij u heeft
Harde geluiden kunnen uw gehoor beschadigen, zeker als u er lang aan blootgesteld wordt. Oordopjes kunnen dan de oplossing zijn. Wist u dat de moderne oordopjes de storende geluiden weg kunnen nemen zonder dat u hoeft te missen wat u wilt horen? Praat er eens over met een specialist op het gebied van horen en probeer het een keer in een trein, bus of een andere omgeving met veel storend geluid.
3. Let op uw medicijnen
Wist u dat een behoorlijk aantal medicijnen ototoxisch zijn? Dat houdt in dat ze weliswaar zeer effectief kunnen zijn om bepaalde klachten te bestrijden, maar ook uw gehoor kunnen aantasten. Dit geldt met name voor medicijnen die u langdurig moet gebruiken, zowel op recept als sommige pijnstillers bij de drogist. Praat er eens over met uw huisarts.
4. Wees voorzichtig met uw oren
Steek niets in de gehoorgang, omdat u daarmee het gehoor kan beschadigen. Dat geldt zowel voor vingers als wattenstaafjes. Er hoort nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang aanwezig te zijn. Als het gaat irriteren of erg jeuken, ga dan niet zelf aan de slag, maar bezoek de huisarts.
5. Voorkom barometrische drukveranderingen
Vroeger als kind dook u wellicht in het zwembad om dat gekke gevoel in uw oren te krijgen. Dat heet barotrauma en wordt veroorzaakt door plotselinge drukverandering. Het kan het gehoor behoorlijk beschadigen. Het komt ook voor bij ritjes in de achtbaan of het knallen van vuurwerk. Voorkomen is dus verstandig en mogelijk.
6. Belast uw gehoor niet te veel
Zoals met de meeste zaken is het verstandig om met mate te genieten. Voorkom dus dat u te lang in een lawaaiige omgeving blijft. Er zijn tegenwoordig ook handige apparaatjes te koop waarmee u de geluidssterkte kunt meten. Daarmee kunt u zelf bepalen of er in een ruimte te veel geluid is.
7. Eet gezond
Er is geen wondermiddel dat uw gehoor verbetert en er zijn geen voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze slecht zijn voor uw gehoor. Een gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging is in ieder geval goed voor u en ook voor uw gehoor.