Vallen is een steeds groter probleem onder ouderen. Elk jaar belanden er veel ouderen in het ziekenhuis wegens een valongeluk. Door u zich hier goed op voor te bereiden kunt u veel ongelukken voorkomen. In dit artikel vindt u vijf bruikbare tips om een valongeluk te vermijden.
1. Zorg voor een opgeruimd en veilig huis
Veel valongelukken gebeuren omdat ouderen over obstakels vallen, zoals losliggende snoeren of schuivende vloerkleden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een opgeruimd en veilig huis. Vermijd zoveel mogelijk losliggende spullen. Zorg dat de snoeren zoveel mogelijk langs de muren zijn weggewerkt. Daarnaast is het verstandig om te zorgen voor goede en voldoende verlichting. Wanneer uw huis goed verlicht is, ziet u obstakels eerder en beter. Ook kunt u ervoor kiezen om de drempels te laten verwijderen. Zo kunt u namelijk niet meer achter drempels blijven steken.
2. Blijf in beweging
Het klinkt misschien als een cliché, maar het is verstandig om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Door te blijven bewegen houdt u uw spieren en gewrichten soepel. Als uw spieren en gewrichten soepel zijn, is het makkelijker om te bewegen en is de kans op vallen kleiner.
3. Schaf zo nodig hulpmiddelen aan
Als bewegen steeds moeilijker wordt, is het verstandig om hulpmiddelen aan te schaffen. Er zijn veel hulpmiddelen die u kunnen helpen uw mobiliteit te behouden. Een handig hulpmiddel is natuurlijk de rollator. Maar er zijn meer hulpmiddelen die u een veilig gevoel kunnen geven en valongelukken kunnen voorkomen.
Na struikelen, gebeuren op de trap de meeste valongelukken binnenshuis. Trappen kunnen glad zijn en de opstap na de volgende tree is vaak hoog. Daar komt nog eens bij dat het trappenhuis soms onderbelicht is. Om vallen op de trap te voorkomen kunt u een traplift aanschaffen. Met een traplift kan u veilig de trap op en af. Indien u een trap met bochten heeft kunt u er voor kiezen om de traplift aan de binnenbocht te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat de trap goed beloopbaar blijft. Als u een goede dag heeft kunt u gewoon de trap veilig gebruiken. Mocht u zich minder goed voelen kunt u de traplift gebruiken. Als u overweegt om een traplift aan te schaffen, kunt u kijken naar een traplift vergoeding. Als uw arts van mening is dat u een traplift nodig heeft, kunt u wellicht een traplift vergoed krijgen via de Wmo. U kunt hiervoor het beste uw huisarts en het Wmo-loket van uw gemeente raadplegen.
4. Controleer uw zicht
Een goed zicht is cruciaal bij het voorkomen van vallen. Wanneer u zicht vermindert kunt u afstapjes en obstakels sneller over het hoofd zien. De kans op een ongeluk wordt daarmee aanzienlijk groter. Als u uw zicht laat controleren door een oogarts weet u zeker of uw zicht nog goed genoeg is. Ook kunt u sneller ingrijpen wanneer uw zicht vermindert.
5. Zorg voor goed en gevarieerd eten
Door gezond en gevarieerd te eten, met voldoende groente en fruit, zorgt u ervoor dat u de juiste vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt. Naar mate u ouder wordt neemt de snelheid van de stofwisseling af. U heeft minder energie nodig en u hoeft dus ook minder te eten. Dit betekent niet dat u minder vitamines en mineralen nodig heeft. De kans op een vitaminetekort wordt daarmee groter. Ouderen hebben met name een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort. Dit komt omdat de darmen minder goed vitamine B12 opnemen. Ook heeft u naar mate u ouder wordt vaker een tekort aan vitamine D. U kunt hiervoor extra vitaminesupplementen slikken.
Mocht u twijfelen over uw gezondheid of bent u bang om te vallen? Dan is het raadsaam uw (huis)arts te raadplegen. Uw arts kan u helpen de risico’s in te schatten en behandelen waar nodig is.