Vooral op latere leeftijd wordt slapeloosheid vaak een probleem. Dat heeft ten dele te maken met het lichaam dat minder slaap nodig heeft en het feit dat u als oudere minder diep slaapt. Hierdoor wordt u sneller wakker en ligt u voor uw gevoel vaker en langer wakker. Het slaapgedrag is ook zeer verschillend en tips om in slaap te komen, zullen bij de een beter werken dan bij de ander. Het is wel erg belangrijk om beter te slapen zowel voor uw fysieke als psychische gesteldheid. Wilt u beter slapen? Onderstaand volgen 5 tips geschreven door Esther van Slaapstart om beter te slapen, die voor iedereen eenvoudig zijn toe te passen.
1. Ga ontspannen naar bed
De grootste fout die veel mensen maken is dat ze denken zich pas in bed te hoeven te ontspannen. Ons lichaam maakt echter constant allerlei hormonen aan die de activiteit van de diverse processen in ons lichaam bepalen. Als u een uurtje voordat u feitelijk naar bed gaat zich al begint te ontspannen, zal u lichaam ook eerder tot rust komen. Het is dan veel eenvoudiger om eenmaal in bed ook sneller en beter te slapen. Het betekent niet dat u niets mag doen in dat laatste uur voordat u naar de slaapkamer gaat, maar pas uw programma er wel op aan.
2. Zorg dat de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn.
Tips om beter in slaap te komen zijn voor ieder verschillend, maar er zijn ook bepaalde zaken die voor iedereen gelden. Zo moet een kamer altijd goed donker zijn om diep te kunnen slapen. Het menselijk lichaam slaapt automatisch minder diep of wordt wakker als er te veel licht is. Dat merkt u iedere zomer als er te veel licht door de gordijnen komt. Indien licht voor u erg bepalend is bij het rusten, kunt u ook een slaapmasker overwegen. Verder is voldoende frisse lucht een noodzaak. Als het niet mogelijk is om een raam open te laten, denk dan aan een luchtrooster. Hoewel we aan standaard geluid wennen tijdens onze slaap is een zo stil mogelijke kamer ideaal. Is dat niet mogelijk of slaapt u elders in een luidruchtige omgeving, overweeg dan oordopjes.
3. Kies voor een vast ritme
We vinden het volkomen logisch als kinderen om beter te kunnen slapen een vast ritme moeten aanhouden en dat is ook volkomen terecht. Maar ook op latere leeftijd is het gewoon verstandig om te kiezen voor vaste tijden waarop u gaat slapen en opstaat. Daarbij is het beter voor u om niet te kiezen voor lang ‘snoozen’. Wellicht voelt het prettig om nog even te blijven liggen maar die momenten voegen weinig toe aan een gezonde slaap. Als u te veel tijd blijft liggen, gaat uw lichaam daaraan wennen en wordt het moeilijk om op tijd op te staan als het noodzakelijk is. Staat u op met behulp van een wekker, sta dan bij voorkeur op bij het eerste weksignaal. Een vast slaapritme moet u bij voorkeur ook in het weekend aanhouden, maar natuurlijk is het geen enkel probleem om af en toe eerder of later te gaan.
4. Ga niet liggen piekeren
Misschien is het de reden waarom u niet in slaap kunt komen: er zijn nog zaken waar u over gaat liggen nadenken als u eenmaal naar bed bent gegaan. Dat kan ook gebeuren indien u wakker wordt en dan de slaap niet meer kan vinden. Indien u echter te lang in bed blijft zonder in slaap te vallen zal uw lichaam ook daaraan gaan wennen. Het risico bestaat dan dat het steeds moeilijker wordt om tijdig de slaap te vinden en de slapeloosheid lijkt daardoor ook toe te nemen. Als u merkt dat u te lang wakker blijft liggen, is het beter om even op te staan en proberen tot rust te komen. Misschien is het bekende glas warme melk maken dan een mooie afleiding en een methode om kalm te worden.
5. Bewegen, ook om te slapen
Ons lichaam heeft slaap nodig om zich te herstellen van de lichamelijke en geestelijke inspanningen van de versteken dag. Natuurlijk is voldoende bewegen voor uw gezondheid sowieso altijd al een noodzaak, maar het zorgt er ook voor dat u sneller in slaapt valt en dieper slaapt. Hierbij moet u er echter wel rekening mee houden dat er een flinke periode van rust tussen de inspanning en het slapen moet zitten. Indien u gaat sporten of een flinke wandeling maakt, kunt u dat het beste 2 of 3 uur voor het slapengaan doen.
Lees ook: Nooit meer slaapproblemen met deze praktische slaaptips